Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Δεκάδες τα ενεργά σεισμικά ρήγματα στην Hλεία

Είκοσι δύο χρόνια πέρασαν από την 26η Μαρτίου του 1993 όπου το πέρασμα του εγκέλαδου από τον Πύργο και την Ηλεία γενικότερα άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του. Οι μνήμες με τα γκρεμισμένα σπίτια και τα λαβωμένα ακόμα ζωντανές για όσους εκείνο το μεσημέρι διαπίστωσαν από πρώτο χέρι την καταστροφική συνέπεια της επίσκεψης του εγκέλαδου.
Δεκάδες τα ενεργά ρήγματα που «απειλούν» την Hλεία. Mάλιστα, επιστημονικά πιθανολογείται ότι στο άμεσο μέλλον μια σεισμική δόνηση μεγέθους άνω των 5,5 Pίχτερ θα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν μελέτες επιστημονικής ομάδας υπό τον καθηγητή γεωλογίας του Πανεπιστημίου Aθηνών, δόκτορα Eυθύμιο Λέκκα, που έγιναν μετά την καταστροφή που καταγράφηκε τότε στις 2 το μεσημέρι μέσα σε δέκα λεπτά περίπου.

Ο δορυφόρος φέρνει το γρήγορο Ιντερνετ σε κάθε σπίτι

Αμεση λύση στο πρόβλημα της ευρυζωνικής διασύνδεσης των λεγόμενων «λευκών περιοχών», δηλαδή εκεί όπου δεν είναι τεχνικά εφικτή η σύνδεση στο Ιντερνετ σε υψηλές ταχύτητες μέσω των επίγειων δικτύων, δίνει η δορυφορική τεχνολογία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κοινωνίας της Πληροφορίας, το 40%-45% της ελληνικής επικράτειας δεν έχει ακόμα σήμερα πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες -περίπου 240.000 νοικοκυριά, ενώ η πραγματική αγορά υπολογίζεται σε 70.000-80.000 πιθανές νέες συνδέσεις. Παράλληλα υπάρχουν πολλές περιοχές, ακόμη και εντός αστικού ιστού, με χαμηλής ποιότητας και ταχύτητας πρόσβαση στο Ιντερνετ όταν και η απόδοση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στη μετάδοση δεδομένων επηρεάζεται από ευμετάβλητους παράγοντες.
Η Κομισιόν έχει θέσει προ διετίας ως πρωταρχικό στόχο την ευρυζωνική (και σε δεύτερο χρόνο την ταχεία ευρυζωνική, στα 30 Mbps και 50 Mbps) πρόσβαση για όλη την Ευρώπη, αναγνωρίζοντας ότι τέτοιες συνδέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς εκτιμάται ότι αύξηση κατά 10% στη διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων οδηγεί σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 1%-1,5%. Είναι εξάλλου κοινή παραδοχή ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια, αποκέντρωση και τελικά ανάπτυξη χωρίς τη δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης στο Ιντερνετ.

Παρ' όλα αυτά, στην Ελλάδα η κάλυψη των περιοχών αυτών δεν έχει σημαντικά αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Και η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί μέχρι να μπει σε λειτουργία -υπολογίζεται σε δύο χρόνια από την εκκίνησή του- το ευρωπαϊκό πρόγραμμα (Rural Broadband) για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, συνολικού προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ. Οι συμβάσεις του έργου με τα ανάδοχα σχήματα υπεγράφησαν τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου και το σκάψιμο για την επέκταση του βασικού κορμού οπτικών ινών αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
Την ίδια στιγμή, ο στόχος της συνολικής κάλυψης του πληθυσμού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση και της δορυφορικής διασύνδεσης. Στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, η αγορά του εξοπλισμού και πολλές φορές ακόμα και μέρος του λειτουργικού κόστους χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα ανάλογα με αυτά του Rural. Πρόκειται για μια λύση με άμεσα αποτελέσματα στην κάλυψη των νοικοκυριών των λευκών περιοχών, παρέχοντας και συνδυαστικές υπηρεσίες (με τηλεόραση και VoIP τηλεφωνία), ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες ή δύσβατες περιοχές.
Ο OTE και η Fothnet παρέχουν τη δυνατότητα ευρυζωνικής δορυφορικής σύνδεσης, καθώς ο νέας γενιάς δορυφόρος υψηλής απόδοσης KaSat της Eutelsat μπορεί να καλύψει έως 200.000 χρήστες στην Ελλάδα.

Και όμως, πέρασαν κιόλας σχεδόν οκτώ χρόνια! :-)


Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Δυο δισ. απώλειες τον χρόνο από τα παράνομα καταλύματα

Aπό βίλες και διαμερίσματα μέχρι... πατάρια και σκάφη, οι Ελληνες νοικιάζουν πλέον τα πάντα στους τουρίστες με ετήσιες απώλειες για την οικονομία έως δυο δισ. ευρώ. Οι αριθμοί για τη «σκιώδη φιλοξενία» στην Ελλάδα -αλλά και σε όλο τον κόσμο- αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, με τα πιο γνωστά sites όπου φιλοξενούνται οι καταχωρήσεις για τις ενοικιάσεις να συγκεντρώνουν πλέον δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις από ιδιοκτήτες καταλυμάτων που ψάχνουν για ένα επιπλέον εισόδημα, χωρίς όμως, στη συντριπτική τους πλειονότητα, να το δηλώνουν στην Εφορία.

Η Airbnb, το πλέον δημοφιλές site παγκοσμίως στη συγκεκριμένη αγορά, είχε, με βάση τα στοιχεία της ίδιας, αύξηση κατά 90% στη χώρα μας το 2014 ως προς τον αριθμό των καταχωρήσεων από Ελληνες «οικοδεσπότες». Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του επιτελείου της που βρέθηκε προ ημερών στη Γερμανία, στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης της ΙΤΒ, το σύνολο των καταχωρήσεων στη χώρα μας αγγίζει πλέον τις 18.000! Τα νούμερα είναι αυξητικά και για τις άλλες, δημοφιλείς πλατφόρμες στη χώρα μας: η HomeAway φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 7.540 καταχωρήσεις στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν σπίτια στο Αιγαίο, ενώ 3.742 και 7.393 είναι αντίστοιχα τα νούμερα για τα VacationRentals.com και VRBO.com, τα οποία όμως είναι παρακλάδια της HomeAway. Στη HouseTrip οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες για την Ελλάδα μπορούν να βρουν 2.770 καταλύματα και στη FlipKey 3.713.
Εκτός από τις γνωστές πλατφόρμες, όπου μάλιστα ο αριθμός των καταχωρήσεων αυξομειώνεται αναλόγως της εποχής, προστίθενται φυσικά και οι μεμονωμένες αγγελίες και τα sites που έχουν φτιάξει οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων.

Γιατί «κόπηκε» το οδικό έργο Πάτρα – Πύργος

Σε ανατροπή του σχεδιασμού για την Ολυμπία Οδό προχώρησε η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας κ. Γιώργου Σταθάκη, που δημοσιεύθηκε στη «Δι@ύγεια», ακυρώνεται και επαναδημοπρατείται το οδικό έργο Πάτρα - Πύργος.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών και Οικονομίας, η υπόθεση πήρε νέα πορεία για τέσσερις λόγους.
Πρώτον, τέθηκε θέμα νομιμότητας του διαγωνισμού λόγω της μη εφαρμογής του «νόμου Χατζηδάκη» για τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, καθώς δεν έχει εκδοθεί το δευτερογενές δίκαιο που προβλεπόταν, με αποτέλεσμα να «παραλύσει» το σύστημα δημοπρασιών.
Δεύτερον, η προσφυγή της ΜΕΤΚΑ κατά του κύρους του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλείται επιχειρήματα με ισχυρή νομική βάση, όπως το γεγονός ότι οι μελέτες εκπονήθηκαν από τον παραχωρησιούχο, στον οποίο μετέχουν ανταγωνιστικές προς την πρώτη εταιρίες με αποτέλεσμα να διαθέτουν «αθέμιτο πλεονέκτημα».
Τρίτον, η χρηματοδότηση του έργου δεν είναι τυπικά εγκεκριμένη και γίνεται προσπάθεια να λάβει το επίσημο «χρίσμα» της Κομισιόν στην 5η προγραμματική περίοδο.
Τέταρτον, η επαναδημοπράτηση του έργου αποτελεί ευκαιρία τόσο για την επανεξέταση του προϋπολογισμού του όσο και για τον «τεμαχισμό» του σε μικρότερες εργολαβίες, προκειμένου να δοθεί ευκαιρία και σε μικρότερες τεχνικές εταιρείες να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Προς «σαλαμοποίηση» ο οδικός άξονας Πάτρας - Πύργου

Τη ματαίωση του διαγωνισμού για την ολοκλήρωση του άξονα Πάτρας - Πύργου ζήτησε πριν από μία εβδομάδα ο αν. υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Παρότι στο αίτημα δεν διευκρινίζεται η αιτία, το πιθανότερο είναι ότι ο νέος υπουργός τάσσεται υπέρ της επαναδημοπράτησης του έργου σε τμήματα. Μάλιστα, τοπικοί παράγοντες προτείνουν τη «σαλαμοποίησή» του... έως και σε οκτώ διαγωνισμούς! Μια πρόταση που μπορεί να ικανοποιεί τις τεχνικές εταιρείες, ωστόσο θα αυξήσει το κόστος, αλλά και το «ρίσκο» του έργου.
Οπως αποκάλυψε η «Κ» (27 Φεβρουαρίου), μία από τις πρώτες κινήσεις του αν. υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη (που αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα σήμερα το μεσημέρι) ήταν να βολιδοσκοπήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου, κατά πόσον είναι εφικτό ο διαγωνισμός για την ολοκλήρωση του τμήματος Πάτρας - Πύργου να μην είναι ενιαίος. Την προηγούμενη Παρασκευή ο κ. Σπίρτζης ζήτησε εγγράφως από τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκη, τη ματαίωση του διαγωνισμού, που είχε πάρει παράταση έως τις 31 Μαρτίου. Ο κ. Σταθάκης αναμένεται να τοποθετηθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Παρότι στο έγγραφο δεν ορίζεται ο λόγος της ματαίωσης, είναι προφανές ότι ο νέος αναπληρωτής υπουργός τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού του έργου. Το αίτημα αυτό υποστηρίζουν τεχνικοί και πολιτικοί παράγοντες της Αχαΐας και της Ηλείας. Χαρακτηριστικά, ο τέως βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γ. Λαμπρόπουλος ανακοίνωσε προ ημερών ότι το έργο θα χωριστεί σε οκτώ (!) τμήματα.