Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Χειμερινές φυτεύσεις και συντήρηση του γκαζόν

Georges Seurat, Peasant Woman Seated in the Grass, 1883


Οι χειμερινές φυτεύσεις εποχιακών έχουν να κάνουν με πανσέδες, πρίμουλα, αζαλέα, καλέντουλα, βιολέτα και βολβούς, όπως τουλίπες, ζουμπούλια, κυκλάμινα ή μικρούς αρωματικούς νάρκισσους. Η ποικιλία των ανθοφυτών είναι μικρή σχετικά με την άνοιξη και το καλοκαίρι, όμως είναι φυσικό με τις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες να μην υπάρχουν και πολλά! Και φυσικά μιλάμε για περιοχές με ήπιο χειμώνα, αν και ο πανσές και η πρίμουλα αντέχουν στον παγετό και στο χιόνι.
Είναι καλύτερα σε ένα παρτέρι με εποχιακά να προσθέτουμε αρκετή ποσότητα τύρφης και χούμου στο συνήθες πηλώδες ή αργιλώδες έδαφος για να επιτύχουμε καλύτερο αερισμό της ρίζας, καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Μαζί με την τύρφη προσθέτουμε και κάποια λιπάσματα, είτε οργανικά είτε ανόργανα, για να έχουμε καλύτερη θρέψη των φυτών και συνεπώς πιο πλούσια φυλλώματα και έντονη ανθοφορία με ζωηρά χρώματα, που θα δώσουν μια ευχάριστη νότα μέσα στο γκρίζο χειμωνιάτικο τοπίο.

Ο χειμώνας είναι επίσης ιδανικός για φυτεύσεις όλων των θάμνων, κωνοφόρων και δέντρων καλλωπιστικών ή καρποφόρων! Ειδικά να σταθούμε στα κωνοφόρα όπως κέδρα, έλατα, λιπόκεδρα, κυπρεσοκυπάρισσα, λειλάντυ, τούγιες, πεύκα και νανακωνοφόρα Ενα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέχουμε είναι η προσθήκη στο λάκκο φύτευσης τύρφης, συνήθως εμπλουτισμένη2 και παστεριωμένης με κάποιο καλής ποιότητας φωσφορικό λίπασμα και ενεργοποιητή για διέγερση της ριζοβολίας.  Πολλές φορές τα φυτά παθαίνουν το λεγόμενο σοκ μεταφύτευσης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ριζοβολίσουν, οπότε τα βοηθάμε με αυτά τα βελτιωτικά συν κάποιους ψεκασμούς με διαφιλικά λιπάσματα.
Το επόμενο που προσέχουμε είναι τα κωνοφόρα να μην φυτεύονται σε τοποθεσίες που συγκεντρώνονται πολλά νερά, ειδικά το καλοκαίρι. Αποφεύγουμε τη φύτευση μέσα στο γκαζόν και πάντα τα κωνοφόρα τα ποτίζουμε ελάχιστα. Οι απαιτήσεις τους σε νερό είναι πολύ λίγες και ειδικά τα έλατα και τα κέδρα. Ενας σημαντικός παράγοντας απώλειας τέτοιων φυτών είναι το υπερβολικό πότισμα. Συνήθως ένα πότισμα κάθε εβδομάδα ή ακόμα και κάθε 15 ημέρες αρκεί. Θάμνοι και δέντρα, επίσης, αρκούνται σε ποτίσματα κάθε επτά ή και 15 ημέρες για τα πρώτα χρόνια και αργότερα πιο αραιά ή και καθόλου, ανάλογα με την τοποθεσία.
Το υπέδαφος έχει την δυνατότητα να ανταποδίδει νερό κατά τους θερμούς μήνες με τρόπο που η φύση έχει προβλέψει και η δική μας παρέμβαση στο πότισμα πολλές φορές είναι ελάχιστη ή και καθόλου. Μπορούμε να έχουμε έναν καταπληκτικό κήπο με πλούσια βλάστηση και ανθοφορία έστω και με ελάχιστο ή και καθόλου πότισμα. Οι χειμωνιάτικες φυτεύσεις δίνουν τη δυνατότητα στα φυτά να εγκλιματιστούν όταν είναι σε χειμερία νάρκη, να εκμεταλλευτούν την ατμοσφαιρική και εδαφική υγρασία του χειμώνα, τις χαμηλές θερμοκρασίες για να αρχίσουν να κάνουν βαθιές ρίζες. Με τα λίγα ποτίσματα τα αναγκάζουμε να ψάξουν βαθύτερα για υγρασία, οπότε αποκτούν ένα ισχυρό και βαθύ ριζικό σύστημα. Αυτά ισχύουν για τα περισσότερα είδη θάμνων και δέντρων όλων των ειδών, πλην των ευαίσθητων στους παγετούς. Αλλωστε σε ένα παγετόπληκτο μέρος δεν επιλέγουμε ευαίσθητα στο κρύο είδη.

Η συντήρηση του γκαζόν
Για τα γκαζόν μπορούμε να σπείρουμε μόνο ψυχρόφυλλα είδη, όπως την ανθεκτικότατη φεστούκα ή τη μοναδική για σκιά πόα πρατένσις. Οσο πιο μακριά έχουμε τους καύσωνες τόσο καλύτερα. Τον χειμώνα αργεί πολύ να φυτρώσει το γκαζόν και ακόμα πιο πολύ να μεγαλώσει για να κουρευτεί ή να αδελφώσει. Ομως στο υπέδαφος γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά. Οι ρίζες αναπτύσσονται, προχωρούν βαθιά για να μπορούν το καλοκαίρι να αντέχουν τη ζέστη που θα επηρεάσει τα επιφανειακά μέρη του εδάφους. Οταν οι ρίζες έχουν φτάσει στα βαθύτερα και πιο δροσερά μέρη του υπεδάφους δεν επηρεάζονται τόσο από τη ζέστη και την ξηρασία.
Για το κιτρίνισμα στο γκαζόν το χειμώνα μια εφαρμογή με ένα καλό, χειμερινό λίπασμα θα το βοηθήσει να αδελφώσει, να πρασινίσει, να κλείσει τα κενά του, για να έχει μια άριστη εμφάνιση. Ενα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι από το Φθινόπωρο έως και αρχές Ανοιξης για να φυτρώσουμε ένα γκαζόν θέλουμε ελάχιστο πότισμα. Τα ίδια ισχύουν και στη μεταφύτευση έτοιμου χλοοτάπητα.

Του Παναγιώτη Χαϊνά

ΠΗΓΗ: Φυτώρια Χαϊνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: