Ποιες είναι οι συνέπειες στην υγεία μας από την κολύμβηση σε χλωριωμένο νερό
Ο διάσημος αυστριακός καθηγητής Οικολογικής Χημείας και Γεωχημείας δρ Οτο Χούτσινγκερ είχε πει πριν από χρόνια: «Ο Θεός δημιούργησε 91 στοιχεία, ο άνθρωπος 15 και ο Διάβολος μόνο ένα, το χλώριο». Η χρήση του χλωρίου έχει επικίνδυνες συνέπειες για το περιβάλλον αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Η καθημερινότητά μας είναι... χλωριωμένη. Οσοι είναι γονείς που τα παιδιά τους κολυμπούν ή αθλούνται σε πισίνες έχουν ήδη θορυβηθεί από την πρόσφατη έρευνα του βελγικού Πανεπιστημίου της Λουβένης τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ως σήμερα επί του ζητήματος. Σύμφωνα με αυτήν τα παιδιά που κολυμπούν συχνά σε πισίνες με χλώριο είναι δυνατόν να εμφανίσουν άσθμα, αλλεργίες, ακόμη και καρκίνο των πνευμόνων! Μελέτη του ΕΜΠ έδειξε ότι το 81% των κολυμβητηρίων της Αττικής παραβιάζει τα όρια του ελευθέρου χλωρίου ενώ ειδικοί προειδοποιούν ότι η αλόγιστη χρήση χλωρίου στις πισίνες επιτείνει τα εγγενή προβλήματα της χλωρίωσης.
Το χλώριο και ειδικότερα ορισμένες οργανικές ενώσεις που το περιέχουν θεωρούνται από τις πιο τοξικές ουσίες. Ο ερεθισμός των ματιών και η δυσάρεστη οσμή του νερού της πισίνας οφείλονται σε ορισμένα παραπροϊόντα του χλωρίου, κυρίως στις χλωραμίνες και στο χλωροφόρμιο. Τα περισσότερα κολυμβητήρια στην Αττική έχουν ελλείψεις στο υδραυλικό σύστημα διανομής του νερού στην πισίνα και ανακυκλοφορίας του, καθώς και στη φυσικοχημική επεξεργασία και στην απολύμανση του νερού. Ετσι, κατά τους ειδικούς, υπάρχουν επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία των κολυμβητών, των εργαζομένων στο κολυμβητήριο αλλά και των θεατών.
Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (με υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή κ. Φ. Ρήγα), η οποία ανατέθηκε από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, το 33% των κολυμβητηρίων της Αττικής παραβιάζει τα όρια του pH, το 81% τα όρια του ελευθέρου χλωρίου (14% το κατώτατο όριο και 67% το ανώτατο), το 23% τον ολικό αριθμό αερόβιων μικροβίων και το 10% τον αριθμό κολοβακτηριοειδών. «Παραβιάζονται σε υψηλά ποσοστά ουσιώδεις παράμετροι,μεταξύ των οποίων και της απολύμανσης (χλωριωτήρες αέριου χλωρίου), με άμεση επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Η συμβατότητα των κολυμβητηρίων με την ισχύουσα υγειονομική διάταξη (1973) είναι χαμηλή» αναφέρει ο κ. Ρήγας.
Η τάση υπερχλωρίωσης που παρουσιάζεται στην πλειονότητα των κολυμβητηρίων επιτείνει τον σχηματισμό των επικίνδυνων τοξικών χλωραμινών και αλογονοφορμίων. Επίσης, σύμφωνα με τους συστηματικούς ελέγχους που εκτελεί η Υγειονομική Σχολή Αθηνών, οι μικροβιακοί δείκτες παραβιάζονται από το 30%-35% των κολυμβητηρίων. «Η ειρωνεία είναι ότι παρ' όλες τις μεγάλες ποσότητες χλωρίου το νερό δεν απολυμαίνεται επαρκώς στις πισίνες. Ακόμη και όταν οι μετρήσεις δείχνουν μεγάλες ποσότητες υπολειμματικού χλωρίου στο νερό της πισίνας, αυτό βρίσκεται σε τέτοια μορφή που δεν αποτελεί ισχυρό απολυμαντικό» λέει ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace κ. Στέλιος Ψωμάς. Οπως έδειξε η βελγική έρευνα, λόγω της υπερχλωρίωσης οι πνεύμονες ορισμένων παιδιών που κολυμπούσαν καθημερινώς σε πισίνες παρουσίαζαν την ίδια εικόνα με εκείνη των πνευμόνων ενηλίκων οι οποίοι είναι συστηματικοί καπνιστές. Μάλιστα τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετώπιζαν τα παιδιά που κολυμπούσαν σε πισίνες από δύο ή τριών ετών. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Παιδοπνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Χάρη Κατσαρδή, πρόεδρο της Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας, δεν πρέπει να αφορίσουμε την κολύμβηση στις πισίνες. «Είναι γνωστό ότι μπορεί να εκδηλωθούν επιπεφυκίτιδες ή δερματίτιδες. Αλλά για άλλα σοβαρότερα προβλήματα θα πρέπει να διερευνηθεί το θέμα περαιτέρω. Εμείς παροτρύνουμε τα παιδιά που πάσχουν από άσθμα να κολυμπούν. Το καλοκαίρι βεβαίως συνιστούμε κολύμπι στη θάλασσα» επισημαίνει ο κ. Κατσαρδής.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Το Βήμα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου