Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Βιώσιμος και αναπτυξιακός ο καλλικράτειος δήμος Κυλλήνης

Αργοπορημένα έγιναν οι ζυμώσεις για το χωροταξικό σχεδιασμό του «Καλλικράτη» στην Ηλεία, σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Λεχαινών, κ. Νίκος Κουλούρης. Παράλληλα επανέλαβε την πεποίθησή του ότι ο νέος Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα προκύψει από τη συνένωση των δήμων Λεχαινών, Ανδραβίδας, Κάστρου–Κυλλήνης και Βουπρασίας, θα είναι «βιώσιμος και αναπτυξιακός».


Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου και ο υπουργός κ. Ραγκούσης αναφέρθηκαν στις προγραμματικές τους δηλώσεις στο πρόγραμμα Καλλικράτης και θεωρώ ότι από τότε θα έπρεπε να έχει αρχίσει η διαβούλευση, αλλά και  να υπάρξει μία πρόταση από την ΤΕΔΚ. Δυστυχώς δεν έγινε καμία μελέτη, δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη πρόταση». Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του προτεινόμενου δήμου της βόρειας Ηλείας σημείωσε: «Ο δήμος Κυλλήνης περιλαμβάνει τους δήμους Ανδραβίδας, Λεχαινών, Βουπρασίας και Κάστρου–Κυλλήνης με έδρα τα Λεχαινά. Θεωρώ ότι πρόκειται για έναν δήμο που με μεθοδική δουλειά και συνεργασία θα έχει καλά αποτελέσματα και θα γίνει αυτό που λέμε ‘ισχυρός, βιώσιμος, αναπτυξιακός’. Θεωρώ ότι έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα».

«Σωστή η επιλογή της έδρας»
Παράλληλα ο κ. Κουλούρης πήρε θέση σχετικά με όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα για το θέμα της έδρας: «Οπως μας έχει πει ο υπουργός η έδρα επιλέγεται σύμφωνα με κάποια κριτήρια, γεωγραφικά κριτήρια. Αν είναι στο κέντρο και αν εξυπηρετεί την εγγύτητα των πολιτών, αν έχει διοικητική επάρκεια, -στα Λεχαινά από πολύ παλιά υπάρχουν πολλές υπηρεσίες και είναι το διοικητικό κέντρο του κάμπου. Επίσης, εξετάστηκε και ο πληθυσμός, καθώς όταν μιλάμε για έδρα εννοούμε πόλη, και με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας το 2001 τα Λεχαινά ως πόλη έχουν 3.541 κατοίκους, ενώ η Βάρδα έχει 3.100 κατοίκους. Υπάρχουν λοιπόν υποδομές και πολύ σωστά τα Λεχαινά επιλέγησαν ως έδρα. Δεν πρέπει να υπάρχει πάντως ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς το έχω πει επανειλημμένως και πιστεύω ότι η νέα δημοτική αρχή θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ότι οι έντεκα νέες δημοτικές υπηρεσίες που θα γίνουν, αφού καταργούνται οι νομαρχίες, θα μπορέσουν να αποκεντρωθούνε στις πόλεις των άλλων σημερινών δήμων. Ετσι μέσα από μεθοδική δουλειά και συνεργασία ο δήμος αυτός μπορεί να είναι πρότυπο σε όλη την Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: