Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

«Ξεχασμένες» πισίνες και μεζονέτες εντόπισε το ΣΔΟΕ

Περισσότερες από 1.100 αδήλωτες πισίνες σε πολυτελείς κατοικίες και εξοχικά στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας και φοροδιαφυγή από έχοντες και κατέχοντες, που προκλητικά παρακάμπτουν τα δημόσια ταμεία χωρίς να δηλώνουν την μεγάλη ακίνητη περιουσία που κατέχουν, εντόπισαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ στη Βόρεια Ελλάδα. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάστηκαν το τελευταίο τρίμηνο στοιχεία του Κτηματολογίου και της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και εντόπισαν εκατοντάδες πισίνες που «ξέχασαν» οι ιδιοκτήτες τους να συμπεριλάβουν στη φορολογική τους δήλωση, αλλά και άλλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής για τις οποίες τα πρόστιμα αναμένεται να είναι τσουχτερά.
«Ξέρουμε πλέον ότι στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της υπάρχουν περίπου 220 offshore εταιρείες που στην κατοχή τους έχουν ακίνητη περιουσία και σε πολλές των περιπτώσεων τα δηλωθέντα τετραγωνικά των μονοκατοικιών, εξοχικών, βιλών είναι προκλητικά», αποκάλυψε μιλώντας στην ΕΤ3 ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Γ. Καπελέρης. Οπως ανέφερε, η υπηρεσία του έχει εντοπίσει περίπτωση σε υπεράκτια εταιρεία «όπου έχει δηλωθεί μεζονέτα 36 τετραγωνικών μέτρων με κάθε όροφο 12 τετραγωνικών, όταν η πραγματική της επιφάνεια είναι πάνω από 280 τετραγωνικά».
Το τελευταίο διάστημα, η Διεύθυνση Eιδικών Eλέγχων του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας ερευνά την υπόθεση γνωστού μάνατζερ από τον χώρο του ποδοσφαίρου που έχει δεχθεί καταθέσεις ύψους 26 εκατ. ευρώ (οι οποίες δεν δηλώνονταν), ενώ εμφάνιζε βεβαιώσεις στη φορολογική του δήλωση από μεγάλα κέρδη ποδοσφαιρικών αγώνων στοιχήματος. Ηδη το Σώμα και οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν σε δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του μάνατζερ, ενώ επέκτειναν την έρευνα και στην Αθήνα. Στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον 30 άτομα από τον χώρο του ποδοσφαίρου και από τη διασταύρωση προσώπων της Σούπερ Λιγκ και εμβασμάτων αναμένονται νέες αποκαλύψεις.
Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ επιρρίπτει ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις, μιλώντας για «χαλάρωση του ελεγκτικού μηχανισμού η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός κλίματος φορολογικής ασυδοσίας». Παρουσιάζει δε, στο οκτάμηνο του 2010, την επιβολή προστίμων ύψους 2,7 δισ. ευρώ, όταν όλο το 2009, όπως σημειώνει, είχαν επιβληθεί συνολικά πρόστιμα 1,7 δισ. ευρώ.
Μόνο από τη διασταύρωση στοιχείων για 2.500 «σκαφάτους», με πολυτελείς θαλαμηγούς άνω των 25 μέτρων, το ΣΔΟΕ εκτιμά ότι θα εισπραχθούν πρόστιμα άνω του 1 δισ. ευρώ. Ο κ. Καπελέρης στην ίδια συνέντευξη επιβεβαίωσε, πάντως, την ύπαρξη λίστας με καταθέσεις εκατομμυρίων σε τράπεζες του εξωτερικού. Οπως είπε, το ΣΔΟΕ έχει στην κατοχή του cd –και αναμένει σύντομα να παραλάβει ένα ακόμη– με κατάλογο Ελλήνων καταθετών από τρεις τράπεζες του εξωτερικού, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γνωστοί στην ελληνική κοινωνία. Ο αριθμός αυτών, όπως είπε, είναι πάνω από 1.000.


ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: