Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Διαμαρτυρία εκ μέρους των κατασκευαστών πισίνας


Γλαφυρός αντίλογος στο φοροκυνηγητό που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση μέσω του ΣΔΟΕ με αιχμή και τις πισίνες. Παραθέτω το ακριβές κείμενο διαμαρτυρίας εκπροσώπου των κατασκευαστών κολυμβητικών δεξαμενών:

(σημ. Μια απορία μου γεννήθηκε μόνο, διαβάζοντάς το... Υπάρχουν στην αγορά "χέστρες" αξίας 2.000 ευρώ;)

"Κύριοι/ες
Ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ένωσης κατασκευαστών πισίνας θα ήθελα να σας ενημερώσω για την επίθεση που δέχεται ο κλάδος μας για πολιτικούς καθαρά λόγους. Τους τελευταίους 6 μήνες δεχόμαστε ως κλάδος μια ανηλεή επίθεση από τους πολιτικούς που αρέσκονται να κάνουν δηλώσεις ενοχοποιώντας τον κάθε ιδιοκτήτη πισίνας και γενικότερα τον κλάδο μας, δημιουργώντας έτσι μια απίστευτη φοβία σε οποιοδήποτε σκεφτόταν να κατασκευάσει μια πισίνα. Χωρίς όμως να λένε την πραγματική αλήθεια για τις πισίνες. Γι’ αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω με το παρών για την πραγματική κατάσταση στον χώρο.
1. Μια πισίνα περίπου 50μ2 που γίνονται συνήθως οι ιδιωτικές πισίνες κοστίζει ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής της από 15-25000€. Εδώ τώρα θα ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής. Ένας που ξεκινά να κτίσει μια μονοκατοικία με δάνεια και με πώληση πατρικής περιουσίας και με ένα σωρό άλλους τρόπους χρειάζεται στην καλύτερη των περιπτώσεων περίπου 500.000€ μαζί με την αγορά του οικοπέδου. Τι ποσοστό αυτού του πόσου είναι η πισίνα? Πόσα άλλα πράγματα στην κατασκευή ενός σπιτιού κοστίζουν τόσα η ακόμα και παραπάνω? Θεωρείτε την πισίνα είδος πολυτελείας όταν οι περισσότεροι ξοδεύουν για την κουζίνα 25 και 30.000€ και είναι μόνο για πολυτέλεια ενώ την ίδια κουζίνα μπορούσαν να την κάνουν και με 5 η 10.000€. Όταν ξοδεύουν για πλακάκια δαπέδου 200 ευρώ το τετραγωνικό? Όταν δίνουν για μια χεστρα στην τουαλέτα τους 2000€? Τι προσφέρουν όλα αυτά αν όχι επίδειξη ενώ μια πισίνα έχει πολύ περισσότερες πρακτικές εφαρμογές. Έχοντας μια πισίνα έχουν την δυνατότητα οι ιδιοκτήτες να αθληθούν, τα παιδιά να ξεκολλήσουν από το Play station και να αναπτυχτούν τα σώματα τους όμορφα και υγιή. Όταν προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και συγκεντρώνει την οικογένεια σε ευχάριστες στιγμές διασκέδασης ενώ τόσα άλλα μας αποξενώνουν καθημερινά. Το κράτος θα έπρεπε να κοιτάξει να ενθαρρύνει την κατασκευή πισίνας και όχι να την πολέμιοι. Είναι ωραίος τίτλος για τα μέσα να λένε ότι κυνηγάμε τις πισίνες.

2. Να μας απαντήσουνε λοιπόν όλοι αυτοί γιατί ενώ με το προηγούμενο καθεστώς τεκμηρίων για τις πισίνες, μια πισίνα 50μ2 είχε τεκμήριο 11.600€ και με το νέο σύστημα 5000€ δηλαδή 100€ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σας παραθέτω το παλιό σύστημα υπολογισμού τεκμηρίων για τις πισίνες για να αντιληφθείτε ότι χτυπά μόνο αυτούς που κάνουν μικρές πισίνες ενώ διευκολύνει της μεγάλες.


Παλαιό Σύστημα: 

(Επιφάνεια της δεξαμενής κολύμβησης - Ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης εξωτερικής δεξαμενής)
Από 25 μέχρι και 60 τ.μ. - 11,600
Πάνω από 60 μέχρι και 120 τ.μ - 29,200
Πάνω από 120 τ.μ. - 46,800

Νέο Σύστημα:
Από 0 μέχρι 100 τ.μ. 100€/τ.μ.
Από 100τ.μ. και πάνω 200€/τ.μ.

Κάντε λοιπόν τις συγκρίσεις και πείτε μας ποιο σύστημα κυνηγά τα υψηλό εισόδημα?

3. Την Δευτέρα δήλωνε ο κος Παπακωνσταντίνου αναφορικά με την εξίσωση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης τα εξής: «Δεν θα επιδοτούμε… θερμαινόμενες πισίνες των βορείων προαστίων». Ας μας απαντήσει λοιπόν γιατί αυτή η δήλωση για τις πισίνες? Από τα 1,4δις ευρώ που στοιχίζει στο κράτος η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης ποιο είναι το ποσοστό από αυτό το ποσό που επωφελούνται οι θερμαινόμενες πισίνες. Αλλά να μας απαντήσει αν έχει σκεφτεί και τα εξής για τις θερμαινόμενες πισίνες. Έχουμε πελάτη παραπληγικό και του κατασκευάσαμε πισίνα στο υπόγειο του σπιτιού του για να μπορεί να κάνει καθημερινά φυσιοθεραπείες, αυτόν τον σκέφτηκε? Έχουμε πελάτη που ο γιος του, ένα παλικαράκι 16 ετών, πρέπει να κολυμπήσει καθημερινά για να ανακάμψει ο σκελετός του από τις χημειοθεραπείες, αυτόν τον σκέφτηκε? Πόσοι άλλοι είναι σε όλη την Ελλάδα που είναι ιατρική ανάγκη να χρησιμοποιούν πισίνα για Ιατρικούς λόγους? Υπάρχει για αυτούς καμία μέριμνα από το «δίκαιο» κράτος? Γιατί δεν αναφέρεται στη αδυναμία του κράτους να κλείσει τα καρτέλ λαθρεμπορίου πετρελαίου και αναφέρεται στις πισίνες ως το πρόβλημα για το πετρέλαιο θέρμανσης?

4. Στην Ελλάδα λόγο κλίματος η πισίνα είναι πολύ πιο αναπτυγμένη ως κατασκευαστικός κλάδος από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Τα τελευταία 10-15 χρόνια, τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, η ανάπτυξη της οικοδόμησης, η έλευση ξένων αγοραστών οικιών που δεν είναι εξοικειωμένοι τόσο με την θάλασσα αλλά κυρίως με την πισίνα, ο ανταγωνισμός και η ανάπτυξη νέων τεχνικών κατασκευής πισίνας, κατεύνασε το κόστος κατασκευής σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό είχε ως συνέπεια την δημιουργία πολλών μικρών και μεγάλων εταιρειών που ασχολούνται με την κατασκευή πισίνας απασχολώντας πλέων χιλιάδες εργαζόμενους πανελλαδικά με υπάλληλους γραφείου, λογιστήρια, αποθηκάριους, οδηγούς, εργάτες, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, μηχανικούς, χημικούς και πολλούς άλλους. Για τις οικογένειες αυτών σκέφτηκε κανένας αν δημιουργεί πρόβλημα σε αυτές τις εποχές κλείνοντας εταιρείες κατασκευής πισίνας πως θα ταΐσουν τις οικογένειες τους και αν έχουν ευκαιρία να βρουν κάπου αλλού δουλειά?

5. Εμείς είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με την νομιμότητα στην κατασκευή τις πισίνας. Ναι να είναι όλες δηλωμένες κανονικά και με άδεια κατασκευής και να τιμολογούνται όπως πρέπει. Αυτό διευκολύνει την δουλειά μας. Η σημερινή κατάσταση όμως με τις καθημερινές φραστικές (μόνο) επιθέσεις στις πισίνες θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την συρρίκνωση ενός κλαδου της κατασκευής και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα και θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένων.
Αυτά όλα αφορούν θέματα των τελευταίων μηνών και σαφώς υπάρχουν γενικότερα και άλλα πολλά.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον που θα επιδείξετε στο θέμα γνωρίζοντας πλέον την αλήθεια και για την τυχον δημοσίευση του θέματος"


Κόκκινος Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: