Αύξηση στον αριθμό των ανεμοστρόβιλων που «χτυπούν» κάθε χρόνο την Ελλάδα παρατηρούν οι επιστήμονες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2000 κατεγράφησαν πέντε ημέρες με ανεμοστρόβιλους, ενώ το 2009 συνολικά 32 ημέρες. Σύμφωνα με τον δρα Μιχάλη Σιούτα, προϊστάμενο του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών στον ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, ο οποίος τα τελευταία 11 χρόνια μελετά συστηματικά τους ανεμοστρόβιλους στη χώρα μας, «στο μέλλον, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, περιμένουμε αύξηση στη συχνότητα και στη σφοδρότητα των φαινομένων αυτών».
Οι ανεμοστρόβιλοι οι οποίοι έπληξαν την περασμένη Πέμπτη την Κύθνο και το απόγευμα της Κυριακής την Καλαμάτα και τη Ζάκυνθο, όπως εκτιμά ο κ. Σιούτας, είχαν ταχύτητα μεγαλύτερη των 250 χιλιομέτρων την ώρα, γι΄ αυτό και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές. Στην Κύθνο έπεσαν κολόνες του ΟΤΕ αλλά και της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του νησιού να μείνει χωρίς ρεύμα, έκλεισαν δρόμοι, βυθίστηκαν σκάφη στο λιμάνι, παρασύρθηκαν στέγες τριών εκκλησιών, παράθυρα και πόρτες σπιτιών. Στη Ζάκυνθο ανεμοστρόβιλος προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και ελαιοκαλλιέργειες στο Βασιλικό. Στην Καλαμάτα επλήγη κυρίως η παραλιακή ζώνη- το καρνάγιο καταστράφηκε, ενώ οι ισχυροί άνεμοι «πήραν» τη στέγη του Λιμεναρχείου και άλλων κτιρίων, καθώς και πολλά δέντρα.
Ο ανεμοστρόβιλος (ή σίφωνας) είναι ένα φαινόμενο τοπικό και μικρής κλίμακας αλλά από τα πιο βίαια ατμοσφαιρικά φυσικά φαινόμενα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχηματίζεται στις ίδιες ατμοσφαιρικές συνθήκες με τις καταιγίδες. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για την Ελλάδα, όπως αναφέρει ο διευθυντής του Τομέα Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθηγητής κ. Γ. Κάλλος. «Ανεμοστρόβιλος εμφανίζεται όταν οι συνθήκες τον ευνοούν, δηλαδή όταν έχει αυξημένη υγρασία και ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας» λέει ο κ. Κάλλος.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του κ. Σιούτα η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Αtmospheric Research», στη χώρα μας καταγράφονται ετησίως κατά μέσον όρο 15 με 20 ημέρες με ισχυρούς ανεμοστρόβιλους ξηράς και θάλασσας. Στη Βόρεια Ελλάδα συχνότερα εμφανίζονται ανεμοστρόβιλοι το καλοκαίρι, ενώ στη Νότια Ελλάδα το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Γενικότερα, οι ανεμοστρόβιλοι «προτιμούν» τις παραλιακές περιοχές και λιγότερο τα ηπειρωτικά και το εσωτερικό της χώρας. «Το πέρασμα ενός τυπικού ανεμοστρόβιλου μέτριας έντασης συνήθως διαρκεί μερικά λεπτά (λιγότερο από 10 λεπτά) και διαγράφει στο έδαφος διαδρομή μήκους 5-10 χιλιομέτρων και πλάτους από μερικά μέτρα ως περίπου 200 μέτρα» επισημαίνει ο κ. Σιούτας. Ο μετεωρολόγος προσδιορίζει τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και ειδικότερα τον Ν. Ηλείας ως την περιοχή όπου καταγράφεται η μέγιστη συχνότητα εμφάνισης ανεμοστρόβιλων. Αντίστοιχα, το μέγιστο της συχνότητας των σιφώνων θάλασσας εντοπίζεται στην περιοχή βόρεια της Κρήτης.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=361530&dt=19/10/2010#ixzz12ncZ61sc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου