Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Η πτώση τιμών δεν έφερε αύξηση πωλήσεων εξοχικών

Στην αγορά των εξοχικών κατοικιών συγκεντρώνεται μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο βάρος από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην αγορά ακινήτων. Καθώς ολοκληρώθηκε η παραθεριστική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας παραδοσιακά πραγματοποιούνται οι περισσότερες πωλήσεις του έτους, φορείς της αγοράς επισημαίνουν ότι παρά την πτώση των τιμών, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ήταν λιγοστοί, ενώ και η αναζωπύρωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό δεν στάθηκε ικανή να αντιστρέψει τη συνολική εικόνα.
Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, και από την πρόσφατη έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) για την πορεία των τιμών των κατοικιών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Βάσει αυτής, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, στις λοιπές περιοχές της χώρας, όπου όπως τονίζει η ΤτΕ, βρίσκονται πολλές εξοχικές κατοικίες, οι τιμές υποχώρησαν με ρυθμό 10,4%, έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους. Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα η πτώση κατά το ίδιο διάστημα δεν ξεπέρασε το 3%, δείγμα των σαφώς μεγαλύτερων αντοχών που επιδεικνύει η αγορά της κύριας κατοικίας στο λεκανοπέδιο.
Σύμφωνα με τον κ. Μπάμπη Χαραλαμπόπουλο, ορκωτό εκτιμητή και πρόεδρο του ΕΛΙΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής) στη χώρα μας πραγματοποιείται ένα είδος crash test, διότι η Ελλάδα καλείται να αντεπεξέλθει σε όλες τις δυσκολίες υπό καθεστώς ενός σκληρού νομίσματος, ενώ ανήκει στην Ε.Ε. και η όλη πορεία της στα οικονομικά και όχι μόνον, επιτηρείται αυστηρά από τη λεγόμενη τρόικα, η οποία πρέπει να σημειωθεί, δεν έχει στο παρελθόν ασχοληθεί, με αυτή τη σύνθεση, με οικονομική κρίση άλλης χώρας. «Ολα αυτά έχουν μια άμεση επίπτωση στην κτηματαγορά και ακόμη περισσότερο στην αγορά δεύτερης ή εξοχικής κατοικίας, μιας και αυτή μπορεί να υπαχθεί σε εκείνα που εύκολα κόβονται όταν υπάρχουν προβλήματα. Επομένως τα οικονομικά των ενδιαφερομένων για αγορά εξοχικής κατοικίας, σε συνδυασμό με τα επιτόκια δανεισμού θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στην πορεία αυτή. Μπορεί όμως με βεβαιότητα να προεξοφληθεί η περαιτέρω πτώση του αριθμού των μεταβιβάσεων των ακινήτων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία» εκτιμά ο κ. Χαραλαμπόπουλος. 


Νέες μειώσεις
Ο ίδιος εκτιμά ότι, όχι μόνο θα περιοριστούν οι μεταβιβάσεις των εξοχικών κατοικιών, αλλά αναμένονται και νέες μειώσεις των τιμών. Επιπλέον, η αγορά θα προσλάβει διαφορετικά χαρακτηριστικά, καθώς οι όποιοι αγοραστές, είτε Ελληνες, είτε ξένοι, θα αναζητούν πλέον ακίνητα μικρότερης επιφάνειας και κάποιας παλαιότητας, τα οποία κατά κανόνα είναι και περισσότερο προσιτά. Παράλληλα, μεσοπρόθεσμα, η προβλεπόμενη αυτή διατήρηση της πτωτικής πορείας της ζήτησης θα επηρεάσει και τις τιμές των οικοπέδων, οι οποίες υποχρεωτικά θα μειωθούν και αυτές. Βέβαια, αυτή είναι μια ερμηνεία που επιδέχεται αντιρρήσεις, καθώς υπάρχουν πολλές περιοχές της χώρας, όπου λόγω έλλειψης κατάλληλης προς οικοδόμηση γης, ή λόγω άλλων περιορισμών πολεοδομικής φύσεως, διατηρούν τις τιμές των οικοπέδων σε υψηλά επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, ο πάλαι ποτέ πολλά υποσχόμενος κλάδος των εξοχικών κατοικιών έχει εισέλθει σε μια μακρά περίοδο μεγάλων δυσκολιών, τάση που καταγράφεται βέβαια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες χώρες της Μεσογείου, με τους αγοραστές να είναι λιγότεροι σε αριθμό και περισσότερο διστακτικοί, συνέπεια της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο, η αρχή της ανάκαμψης συνδέεται ευθέως με τη γενικότερη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. «Θα περάσουμε πρώτα μια περίοδο περαιτέρω πτώσεων και διορθώσεων όπου θα διαμορφωθεί ένα χαμηλότερο και πλέον ασφαλές επίπεδο τιμών των ακινήτων και τότε από υγιέστερες βάσεις θα ξεκινήσει μια διαδικασία ανόδου με χαμηλές στροφές. Ολα τα ανωτέρω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι θα επιτύχει το crash test στο οποίο έχει υποβληθεί η χώρα μας, από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.
Οι όποιοι αγοραστές εξοχικών κατοικιών, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή την περίοδο, είναι ένα είδος περιζήτητο και επομένως έχουν πολύ μεγάλες διαπραγματευτικές δυνατότητες. Πρέπει να πραγματοποιούν συστηματική έρευνα της κτηματαγοράς, να επισκέπτονται πολλά ακίνητα και να αναζητούν την προσφορότερη λύση», επισημαίνει ο κ. Χαραλαμπόπουλος. Αλλο ένα σημαντικό στοιχείο στην επίτευξη καλύτερης συμφωνίας είναι να κινείται κανείς για παραθαλάσσιο εξοχικό τους χειμερινούς μήνες, όταν η ζήτηση είναι ούτως ή άλλως μηδαμινή.

Του Νίκου Χ. Ρουσάνογλου

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: