Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Η δυτική Ελλάδα πρόσφορο έδαφος για ανεμοστρόβιλους


Πρόσφορο έδαφος για να γεννηθούν και να αναπτυχθούν βρίσκουν οι ανεμοστρόβιλοι στη δυτική Ελλάδα, προκαλώντας κάθε φορά που εμφανίζονται εκτεταμένες ζημιές σε κατοικημένες περιοχές, σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σε δίκτυα υποδομών. Μάλιστα σε μία περίπτωση τον Μάρτιο του 2009 προκάλεσαν τροχαίο δυστύχημα στη Νέα Μανολάδα Ηλείας, όπου σήκωσαν αυτοκίνητο στον αέρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστεί ένας τρίτος. Οσον αφορά το πώς και το γιατί δημιουργούνται οι ανεμοστρόβιλοι στη δυτική Ελλάδα, ο αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, κ. Αθανάσιος Αργυρίου, ανέφερε στην «Κ», ότι για να δημιουργηθεί ένας ανεμοστρόβιλος πρέπει κατ’ αρχήν να βρει μια μεγάλη επιφάνεια. Και επειδή η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες ερημοποιημένες εκτάσεις, βρίσκει ενέργεια στη μεγάλη θαλάσσια επιφάνεια του Ιονίου πελάγους. Αφού λοιπόν δημιουργούνται στη συγκεκριμένη περιοχή, στη συνέχεια με τη βοήθεια δυτικών ανέμων κατευθύνονται προς την ξηρά.

Τα νησιά
Ομως επειδή δεν υπάρχει κάποιο μεγάλο φυσικό εμπόδιο για να τους σταματήσει, όπως για παράδειγμα ένας ορεινός όγκος, χτυπούν κυρίως τη βορειοδυτική Ηλεία, τη δυτική Αχαΐα, αλλά και άλλες περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου και της Ζακύνθου. Αντίθετα, χτυπούν λιγότερο τις υπόλοιπες περιοχές της δυτικής Ελλάδας, διότι τα νησιά, κυρίως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Αθανάσιο Αργυρίου, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν, εκδηλώνονται κάθε χρόνο περίπου 10 ανεμοστρόβιλοι, κυρίως το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αλλά και κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου, όπου υπάρχουν χαμηλές πιέσεις στην ατμόσφαιρα. Οι ανεμοστρόβιλοι διανύουν μια απόσταση περίπου δύο έως πέντε χιλιομέτρων, ενώ η μέση ταχύτητά τους φθάνει τα 30 μίλια την ώρα. Πάντως σε αυτό το σημείο ο κ. Αθανάσιος Αργυρίου σπεύδει να τονίσει ότι η ένταση και η χρονική διάρκεια των ανεμοστρόβιλων στη δυτική Ελλάδα δεν συγκρίνονται με αυτές που πλήττουν περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Καραϊβικής.

Μέτρα προστασίας
Απαντώντας ο κ. Αθανάσιος Αργυρίου σε ερώτηση για το αν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή στην εκδήλωση του φαινομένου, σημείωσε ότι δεν μπορεί να πει κάποιος με επιστημονικά στοιχεία ούτε ναι ούτε όχι. Απλά μένει να αποδειχθεί, συμπλήρωσε.
Σχετικά τώρα με τα μέτρα προστασίας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει πρόγνωση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των κατοίκων. Ετσι οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται θα μπορούσαν να πάρουν μέτρα αυτοπροστασίας, δηλαδή να έχουν καλές κατασκευές και κυρίως να μην αφήνουν να κρέμονται πράγματα που θα μπορούσε ο ανεμοστρόβιλος να τα παρασύρει και να προκαλέσει τραυματισμούς. Επίσης, ο κ. Αθανάσιος Αργυρίου υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι μπορούν να καταλάβουν αν έρχεται κάποιος ανεμοστρόβιλος κυρίως όταν η ένταση του ανέμου αυξάνεται απότομα και δημιουργούνται στην ατμόσφαιρα μόρια σκόνης. Σε αυτές, λοιπόν, τις περιπτώσεις θα πρέπει να βρίσκουν ασφαλές μέρος για να προφυλάσσονται.

Του Ηλία Kανίστρα

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: