Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Λίμιτ απ στην τιμή της χωριάτικης

Η χωριάτικη κατέκτησε μία θέση στα ρεκόρ Γκίνες πέρσι όταν κάτοικοι της Ιεράπετρας έφτιαξαν τη μεγαλύτερη σαλάτα του κόσμου αλλά ρεκόρ τείνει να καταγράψει και η τιμή της. Με κόστος που δεν υπερβαίνει τα 2 ευρώ για τους καταστηματάρχες, πωλείται κατά μέσο όρο σε τριπλάσια τιμή, ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας φτάνει ακόμη και σε οκταπλάσια τιμή!
Πρωταθλήτρια στις τιμές είναι η Μύκονος όπου η χωριάτικη κυμαίνεται από 6,5 έως και 12 ευρώ στα πολύ γκουρμέ εστιατόρια. Στην παραλία της Χώρας οι καφετέριες - εστιατόρια προσφέρουν τη σαλάτα από 6,5 έως 8 ευρώ.
Ενα από τα κόλπα που κάνουν ορισμένα καταστήματα είναι να βαφτίζουν τη χωριάτικη «μεσογειακή σαλάτα» και προσθέτοντας κάποιο υλικό, όπως ξινομυζήθρα ή κάππαρη, να ανεβάζουν σημαντικά την τιμή της. Σε αρκετά μέρη επίσης το τέχνασμα που χρησιμοποιούν είναι να διαφοροποιούν την τιμή της χωριάτικης ανάλογα με το μέγεθος. Ετσι, στον τιμοκατάλογο εμφανίζεται η «μικρή» χωριάτικη και η «μεγάλη» χωριάτικη, με την αντίστοιχη τσιμπημένη τιμή.
Το παράδειγμα της Μυκόνου ακολουθούν τα τελευταία χρόνια και άλλες περιοχές, όπου καταγράφονται ιδιαίτερα τσουχτερές τιμές για μια απλή χωριάτικη. Σε εστιατόρια και ταβέρνες των Χανίων, της Χαλκιδικής αλλά και της Τήνου πρέπει κανείς να καταβάλει έως και 9 ευρώ για το αγαπημένο πιάτο του καλοκαιριού.
Διαβάστε περισσότερα...


Δεν υπάρχουν σχόλια: