Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Λύσεις για πραγματικά γρήγορο Internet (και χωρίς καλώδιο) υπάρχουν

Το θέμα της (γρήγορης) πρόσβασης στο Internet μας έχει ταλαιπωρήσει αρκετά, από την πρώτη ημέρα και για πάνω από μία δεκαετία. Οι περισσότερες λύσεις που προτάθηκαν και δοκιμάστηκαν -μέσω δορυφόρου ή και διαφόρων μεσαζόντων- συν τω χρόνω αποδείχτηκαν ημίμετρα, έως εξόχως προβληματικές και κοστοβόρες.

Σήμερα, η πραγματική λύση για σταθερή, ουσιαστικά απεριόριστη πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες έρχεται μέσω των 4G (και οσονούπω 5G) δικτύων κινητής τηλεφωνίας, χωρίς να απαιτείται καμία πρόσθετη εγκατάσταση-δαπάνη.

Για παράδειγμα, το Home Double Play Sim από την Cosmote παρέχεται εκεί όπου δεν υπάρχει κάλυψη επίγειου-καλωδιακού δικτύου (όπως στην περίπτωσή μας) και αποδεδειγμένα λύνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα της γρήγορης σύνδεσης στο Internet. Το πακέτο σύνδεσης κοστίζει 27,58 ευρώ τον μήνα και μέσω αυτού παρέχονται 100 (+300*) Gb δεδομένων και τηλεφωνική σύνδεση, με αριθμό σταθερού. Ο εξοπλισμός (ένα 4G modem-router με ενσωματωμένη SIM από τη Huawei) παρέχεται δωρεάν, με την ενεργοποίηση της σύνδεσης και η τοποθέτησή του δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη γνώση. Απλά, το συνδέουμε σε μία παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αφού κλειδώσει με την κεραία κινητής τηλεφωνίας της περιοχής, μας εξασφαλίζει σύνδεση σε υψηλές ταχύτητες.

Αυτή είναι και η μόνη ιδιαιτερότητα της εν λόγω λύσης, αφού αν και εξυπηρετείται μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, στην ουσία λογίζεται ως σταθερή από τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο. Οπότε, κατά την πρώτη ενεργοποίηση κλειδώνει πάνω σε μία κεραία και από εκεί και πέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στο σημείο εγκατάστασης, άρα αν μεταφέρουμε το modem-router σε άλλη περιοχή αυτό πρακτικά δεν θα λειτουργήσει.

Εξυπακούεται πως το παρεχόμενο modem-router** έχει τη δυνατότητα δημιουργίας τοπικού ασύρματου δικτύου (WiFi), για τη σύνδεση συσκευών (smartphones, tablets, PCs και άλλων), όπως και θύρες ethernet για την περαιτέρω διασύνδεσή του με άλλον εξοπλισμό, συν μία ειδική θύρα για τη σύνδεση συσκευής σταθερού τηλεφώνου.


Στην πράξη, οι ταχύτητες πρόσβασης είναι αρκετά ικανοποιητικές, όπερ μεθερμηνευόμενο γύρω στα 25Mbps download και 20Mbps upload -συχνά σχεδόν συμμετρικές και με χαμηλό latency <20 ms. Ταχύτητες που υποστηρίζουν απροβλημάτιστα ακόμα και το streaming βίντεο σε υψηλή (HD) ευκρίνεια (βλ. Netflix, Youtube). Σε κάθε περίπτωση, δε, η συνολική εμπειρία είναι καλύτερη από αυτή μίας aDSL καλωδιακής γραμμής.


*Το αρχικό πακέτο παρέχεται με όγκο 100 Gb το μήνα. Εντούτοις, η πράξη έχει αποδείξει πως με λίγη πίεση και την επίκληση άλλων παρόμοιων, γειτονικών συνδέσεων, τα επιπλέον 300 Gb που παρέχονται από την Cosmote ως "extra", αλλά σε πάγια βάση, τελικά δίνονται σε όλους. Για τον σκοπό αυτό ενδείκνυται η αίτηση να γίνει τηλεφωνικά, μέσω του 13888. Από εκεί και πέρα, και με 400 Gb τον μήνα διαθέσιμο όγκο δεδομένων, το πακέτο μπορεί υπό φυσιολογικές συνθήκες να καλύψει ακόμα και τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας -προφανώς αν κάποιος κατεβάζει ασταμάτητα το οτιδήποτε κανένα πακέτο δεν είναι ποτέ αρκετό.


Διετής συμβίωση με το Double Play Sim της Cosmote έχει αποδείξει ότι, ακόμα και με καθημερινό video streaming κάποιων ωρών και online gaming, συν τις όποιες άλλες εφαρμογές (video calls, web browsing κ.α.), το εν λόγω πακέτο των 400 Gb επαρκεί, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα αγοράς εφάπαξ έξτρα πακέτων με επιπλέον χρέωση, στην περίπτωση που κάποιος μήνας δεν βγαίνει.

**Οι εξωτερικές κεραίες του modem-router (στη φωτογραφία πιο πάνω) δεν παρέχονται στη συσκευασία. Προφανώς γιατί δεν είναι απαραίτητες, καθώς η λήψη μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας είναι καλή και χωρίς αυτές. Εντούτοις, φυσιολογικά, βελτιώνουν πολύ τις απολαβές, ειδικά σε περιοχές όπου μπορεί η 4G κάλυψη να είναι οριακή, οπότε η σύνδεση "πέφτει" σε 3G, το οποίο όπως ξέρουμε και από τα κινητά τηλέφωνα δεν ενδείκνυται για απαιτητικές εφαρμογές.

Το κόστος αγοράς δύο κεραιών, για το συγκεκριμένο μοντέλο modem-router της Huawei, μέσω Amazon κυμαίνεται στα 25 ευρώ, με τα έξοδα αποστολής. Η εγκατάστασή τους είναι εύκολη (αφαιρούμε ένα καπάκι στην πίσω πλευρά και απλά τις βιδώνουμε), απαιτεί όμως πρόσβαση στο set-up interface (μέσω της IP της συσκευής), προκειμένου να κάνουμε τη σχετική ρύθμιση, ορίζοντας αντί των εσωτερικών τις εξωτερικές κεραίες, για την επικοινωνία με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: