Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Βουτιά 70% στην εξοχική κατοικία

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το σύνολο της κτηματαγοράς εξαιτίας της παντελούς έλλειψης αγοραστών. Ωστόσο, εκεί που φαίνεται να υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα είναι στην εξοχική κατοικία. Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει πιάσει πάτο και χιλιάδες σπίτια και οικόπεδα σε παραθεριστικές περιοχές και νησιά είναι στα αζήτητα. Οπως όλα δείχνουν, η φετινή σεζόν θα είναι από τις χειρότερες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές στον τομέα της εξοχικής κατοικίας.




Μεγάλη πτώση των αγοραπωλησιών που θα φτάσει φέτος και το 70% σε ορισμένες περιοχές, σε σύγκριση με το 2009, καταγράφουν όλοι οι κτηματομεσίτες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο. Αν σ’ αυτό το ποσοστό προστεθεί και ένα -40% έως -50% με το οποίο έκλεισε το 2009 σε σύγκριση με το 2008, γίνεται αντιληπτό το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο παραθεριστικό ακίνητο. Μάλιστα, επειδή μέχρι το 2007 όλοι περίμεναν το κύμα Δυτικοευρωπαίων που θα έκαναν «απόβαση» στην Ελλάδα και θα αγόραζαν 1 εκατομμύριο εξοχικά σε βάθος χρόνου, κτίστηκαν εκατοντάδες συγκροτήματα κατοικιών που σήμερα δεν βρίσκουν αγοραστές.
Το απόθεμα των εξοχικών κατοικιών σε όλη την Ελλάδα είναι δύσκολο να υπολογιστεί, αν και κάποιοι κάνουν λόγο για έναν αριθμό από 20 έως 50 χιλιάδες μονάδες. Ομως, τους τελευταίους μήνες προστίθενται νέα παραθεριστικά που βγαίνουν στο... σφυρί από ιδιοκτήτες οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Αλλοι πουλάνε επειδή φοβούνται το πόθεν έσχες και τα τεκμήρια και άλλοι επειδή έχουν χάσει δουλειές, έχουν μειωθεί τα εισοδήματά τους και βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

Αιτίες 
«Τρεις είναι οι αιτίες που χάθηκαν οι πελάτες μας» τονίζει ο κατασκευαστής εξοχικών συγκροτημάτων στη Μύκονο κ. Ιωάννης Τάσσης: «Πρώτος λόγος είναι ο φόβος για την οικονομία, αν θα χρεοκοπήσει, τι θα γίνει με τους μισθούς και τις συντάξεις, αν θα επιστρέψουμε στη δραχμή, αν θα υπάρχουν δουλειές. Σ’ ένα τόσο ζοφερό κλίμα ποιος λογικός άνθρωπος με μικρά ή μεσαία εισοδήματα θα ενδιαφερθεί για εξοχικό; Δεύτερος λόγος είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, δεν έχει δηλαδή ο κόσμος χρήματα. Και ο τρίτος είναι το πάγωμα των δανείων από τις τράπεζες. Εδώ δεν δίνουν για πρώτη κατοικία θα δώσουν για παραθεριστικό;», καταλήγει. Εμπόδιο στην «ανάσταση» των εξοχικών κατοικιών είναι και η έλλειψη ενδιαφέροντος από το εξωτερικό. Γερμανοί, Βρετανοί, Σκανδιναβοί και Ιταλοί που παραδοσιακά ενδιαφέρονταν για την Ελλάδα, τώρα απέχουν επιδεικτικά. Οι μόνοι που «παίζουν μπάλα» είναι οι Ρώσοι, ιδιαίτερα στη Χαλκιδική αλλά και αυτοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους νόμους που τους δυσκολεύουν να επενδύσουν.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορά ακινήτου έχει μειωθεί κατά 27,6% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενδεικτικό της αδιαφορίας των ξένων να «αγοράσουν» Ελλάδα. Όλα τα στατιστικά στοιχεία, επίσημα και ανεπίσημα, δείχνουν την κατάρρευση και της εξοχικής κατοικίας που ακολουθεί τη γενικότερη τάση της κτηματαγοράς. Αλλωστε, το εξοχικό θεωρείται πλέον στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε ως είδος πολυτελείας, οπότε πολλοί δε διστάζουν να το «σκοτώσουν» αρκεί να γλιτώσουν από φόρους.

Κάμψη 
Οι συμβολαιογράφοι, σε έκθεση της ΤτΕ, είπαν ότι η αγορά εξοχικής κατοικίας έχει σημειώσει μεγάλη κάμψη το 2009, με τον αριθμό των συναλλαγών να καταγράφει μείωση κατά περίπου 50% έναντι του προηγούμενου έτους. Το ίδιο ισχύει και για τις αγοραπωλησίες αγροτεμαχίων επιφάνειας μικρότερης των 20 στρεμμάτων. Αντίθετα, οι αγοραπωλησίες στρεμματικών εκτάσεων πλέον των 20 στρεμμάτων είναι σχετικά μειωμένες στη νησιωτική χώρα και στις παραθαλάσσιες περιοχές αλλά αυξημένες στις ορεινές περιοχές. Με άλλα λόγια, μόνο πουλάνε και δεν αγοράζουν στην Ελλάδα. Τέλος, τα τελευταία στοιχεία για την οικοδομική δραστηριότητα από την ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι στην επαρχία δεν «σηκώνονται» πλέον μπετά. Την περίοδο Απρίλιο 2009 - Μάρτιος 2010 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν καταγράφεται μείωση στον αριθμό των αδειών κατά 16,6% στην Κρήτη, 14% στα Ιόνια νησιά, 12,7 στο Βόρειο και 7,2% στο Νότιο Αιγαίο. Το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί έχει φέρει σε απόγνωση πολλούς εργολάβους οικοδομών και ιδιοκτήτες εξοχικών οι οποίοι αδυνατούν να βρουν αγοραστές, ακόμη κι όταν ρίχνουν τις τιμές. Σύμφωνα με τον κ. Τάσση, στη Μύκονο παραδοσιακά υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, ωστόσο, το ενδιαφέρον δεν μετουσιώνεται σε αγοραπωλησία. «Ερχονται, ρωτούν, εξετάζουν αλλά αφήνουν για αργότερα τις όποιες κινήσεις τους». Πάντως, τόσο ο κ. Τάσσης όσο και άλλοι εργολάβοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν τις τελευταίες εβδομάδες αρκετοί που θέλουν να τοποθετήσουν τα μετρητά τους σε ακίνητα και δη νεόδμητα εξοχικά. Πρόκειται για πολίτες μεσαίας και ανώτερης τάξης που διαθέτουν από 400.000 ευρώ και πάνω, έχουν δηλαδή μετρητά και σκέφτονται να κάνουν αγορές.

Οικόπεδα
 Στη δίνη της κρίσης έχουν πέσει και τα οικόπεδα σε παραθεριστικές περιοχές παρ’ ότι υπάρχουν καλές επενδυτικές ευκαιρίες. Ωστόσο, αγκάθι στις συγκεκριμένες επενδύσεις αποτελεί η ασάφεια γύρω από το τι κτίζεις καθώς και οι μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Τέλος, πολύ μεγάλο πρόβλημα έχουν οι κατασκευαστές - ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών με τους ημιυπαίθριους και τις υπόλοιπες παρανομίες (υπόγεια που έχουν μετατραπεί σε δωμάτια, αδήλωτες πισίνες κ.λπ.). Ο νόμος για τους ημιυπαίθριους καθιστά αδύνατη την «τακτοποίηση» τέτοιων εξοχικών (που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία), επομένως, χιλιάδες σπίτια θα βγουν εκτός αγοράς αφού κανείς δε θα ρισκάρει να αγοράσει και να έχει το μόνιμο άγχος των επιθεωρητών και των υψηλών προστίμων.

Κάνουν εκπτώσεις έως και 20%
Με μείωση τιμών που κυμαίνεται από 10% έως 20% μέσα σε ένα χρόνο, προσπαθούν οι ιδιοκτήτες εξοχικών να προσελκύσουν πελάτες.
Η περσινή κακή χρονιά που συνεχίζεται και αυτό το καλοκαίρι, έχει αναγκάσει τους εργολάβους να ρίξουν τις απαιτήσεις τους και σε μεμονωμένες περιπτώσεις να κάνουν ακόμη μεγαλύτερη έκπτωση. Τα εκατοντάδες μικρά και μεγάλα παραθεριστικά συγκροτήματα και τα μεμονωμένα σπίτια που δεν μπορούν να πουληθούν επιτρέπουν να γίνουν καλές τιμές και να πουληθούν σε τιμή ευκαιρίας. Οπως λένε οι μεσίτες, όσο μεγαλύτερο είναι το εξοχικό τόσο πέφτει η τιμή του. Δηλαδή βίλες και μεζονέτες ακόμη και στα πιο κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά δίνονται σε εξαιρετικά καλές τιμές. Για παράδειγμα, κατασκευαστής που πέρυσι πουλούσε μεζονέτα 250 τ.μ. στη Μύκονο αντί 1,3 εκατ. σήμερα πουλάει στο 1 εκατ. ευρώ.

Περιοχές
 Πιο μεγάλη είναι η κρίση στη Ρόδο και την Κρήτη λόγω της υπερπροσφοράς ενώ η Χαλκιδική κρατιέται ζωντανή από τους Ρώσους, όμως δεν αρκεί αυτό με αποτέλεσμα οι αγοραπωλησίες να είναι 50% κάτω από το 2009 και οι τιμές να υποχωρούν.
Στα νησιά του Αιγαίου, ειδικά Μύκονο και Σαντορίνη επικρατεί επενδυτική άπνοια ενώ στα Ιόνια νησιά η φυγή την τελευταία 5ετία των Βρετανών από την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο έχει προκαλέσει κραχ στην κτηματαγορά.
Σχεδόν όλοι οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί για Ελληνες και ξένους, προσφέρουν πολύ καλές τιμές για αγορά τουριστικού ακινήτου. Π.χ. στην Πάρο πωλούνται σπίτια 50-70 τ.μ. με θέα στη θάλασσα αντί 70 -100 χιλ. ευρώ. Επίσης, στα Χανιά οι τιμές έχουν πέσει για νεόδμητα κάτω από 1.800 ευρώ/τ.μ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι τα οικόπεδα στις παραθαλάσσιες περιοχές, ειδικά εκεί όπου τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε μεγάλη αύξηση τιμών, «φούσκα» για τους πιο πολλούς, οι μειώσεις μπορεί να φτάσουν το 40%.

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

 

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Ημερησία"


Δεν υπάρχουν σχόλια: