Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Κυλλήνιος κόλπος... θανάτου για τις καρέτα-καρέτα

Σε περιοχή θανάτου για τις θαλάσσιες χελώνες καρέτα καρέτα τείνει να μετατραπεί ο Κυλλήνιος κόλπος στην Ηλεία, καθώς ασυνείδητοι ψαράδες σκοτώνουν τα θαλάσσια ζώα...
Οπως καταγγέλλει η Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ), τους τελευταίους μήνες στην ευρύτερη περιοχή έχουν εκβραστεί πάνω από δέκα νεκρές θαλάσσιες χελώνες και μια μικρή μεσογειακή φώκια.
Πιθανολογείται ότι τα άτυχα θαλάσσια πλάσματα βρήκαν τον θάνατο από τους ψαράδες, οι οποίοι θέλησαν να τα τιμωρήσουν επειδή κατά καιρούς προκαλούν ζημιές στα δίχτυα και στα παραγάδια τους. Η περιοχή του Κυλλήνιου κόλπου μέχρι και τη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου θεωρείται από τους επιστήμονες ένας πολυσύχναστος τόπος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και κατά το παρελθόν το μέρος αποτέλεσε πεδίο έρευνας και καταγραφής της δραστηριότητας των καρέτα καρέτα.
Επίσης, στα βράχια του φάρου της Καυκαλίδας στην Κυλλήνη τις τελευταίες δεκαετίες έχει εντοπιστεί ένας μικρός πληθυσμός από φώκιες, οι οποίες προστατεύονται από το τοπικό λιμεναρχείο.
Πάντως, ερευνητές από διάφορες οικολογικές οργανώσεις εξέφρασαν την άποψη ότι ο θάνατος κάποιων εκ των χελωνών και της φώκιας μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά αίτια και όχι στη βίαιη αντίδραση των ψαράδων της περιοχής. Οπως τόνισαν, για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να γίνει νεκροψία στα θαλάσσια ζώα που έχουν εκβραστεί στον Κυλλήνιο κόλπο. Μάλιστα, σημείωσαν ότι ενδεχομένως ο θάνατος των θαλάσσιων ζώων να οφείλεται στη ρύπανση της θάλασσας, καθώς έχει διαπιστωθεί πολλές φορές ότι αρκεί μια πλαστική σακούλα για να πεθάνει από ασφυξία μια θαλάσσια χελώνα.

Του Μάκη Νοδάρου

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: