Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Καθίζηση στην αγορά εξοχικής κατοικίας

Η ζήτηση έχει υποχωρήσει έως 20%, ενώ η πτώση τιμών φθάνει έως 45% στα πολυτελή εξοχικά


Πλήγμα δέχονται οι πολυτελείς εξοχικές κατοικίες κατά τη φετινή θερινή περίοδο, κατά την οποία παραδοσιακά πραγματοποιούνται οι περισσότερες πωλήσεις εξοχικών.
Οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, με το σημείο αναφοράς για την επιβολή ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) να είναι τα 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, έχουν περιορίσει κατακόρυφα το αγοραστικό ενδιαφέρον στα πάλαι ποτέ δημοφιλή νησιά. Ρόλο και μάλιστα πρωταγωνιστικό διαδραματίζει και η οικονομική κρίση, που κατά κανόνα πλήττει την αγορά εξοχικής κατοικίας.
Υπάρχουν αναφορές για πτώσεις τιμών έως 45% σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις πολυτελών εξοχικών, με κόστος που προσεγγίζει ή και ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ. Οι εκπτώσεις βρίσκονται στην ημερησία διάταξη, κάτι άλλωστε που παρατηρείται και στην αγορά κύριας κατοικίας. Oσον αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης, αυτές συνδέονται ευθέως με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τη ζήτηση από Eλληνες, αλλά και να περιορίσει τους δισταγμούς των ξένων αγοραστών εξοχικών κατοικιών.

Σε κάθε περίπτωση, φέτος, η ζήτηση εξοχικών σε δημοφιλείς προορισμούς των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Νάξος, έχει περιοριστεί σημαντικά. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Ρεβύθη, πρόεδρο της Eνωσης Μεσιτών Αθηνών - Αττικής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει πολυετή εμπειρία και από την αγορά της Μυκόνου, η ζήτηση στα περισσότερα νησιά έχει περιοριστεί σε ποσοστό 15% - 20% φέτος. Αντίστοιχα, οι τιμές πώλησης είναι μειωμένες έως και 20% κατά μέσο όρο, σε αντίθεση με το 2009, όταν επέδειξαν σημάδια αντοχής.
Η ειδοποιός διαφορά της φετινής θερινής περιόδου, συγκριτικά με την περσινή, είναι η απουσία Ελλήνων αγοραστών. Στον αντίποδα, έχει ανανεωθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον από αγοραστές του εξωτερικού, οι οποίοι με τη σειρά τους απείχαν το 2009 από την αγορά, λόγω της οικονομικής κρίσης στις χώρες προέλευσής τους. Ακόμα όμως και οι ξένοι δεν κινούνται για την απόκτηση ακριβών ακινήτων. Αντιθέτως, εστιάζουν σε «ευκαιρίες» υπό την μορφή παλιών κατοικιών, κατάλληλων προς αναπαλαίωση.

Του Νίκου X. Pουσάνογλου

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Καθημερινή" 

Δεν υπάρχουν σχόλια: