Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Το κόκκινο σκαθάρι τρώει τους φοίνικες

Επιδημικές διαστάσεις έχει πάρει η ασθένεια των φοινικόδεντρων στη Ρόδο, που έχουν προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι. Το έντομο με την επιστημονική ονομασία "κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος" (Rhynchophorus ferrugineus) καταστρέφει τα φοινικόδεντρα και η αντιμετώπισή του είναι δύσκολη. Μάλιστα, στον δήμο της Ρόδου αποφασίστηκε όσα δέντρα έχουν προσβληθεί από το έντομο να ξεριζώνονται και να θάβονται.
Το κόκκινο σκαθάρι εμφανίστηκε πρώτη φορά πριν από περίπου δύο χρόνια στην Κρήτη και στη συνέχεια προσέβαλε φοινικόδεντρα σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά στη Ρόδο το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεδομένου ότι στο νησί υπάρχουν χιλιάδες φοινικοειδή, πολλά από τα οποία έχουν εισαχθεί από το εξωτερικό. Εχει διαπιστωθεί ότι το έντομο αυτό εντοπίστηκε αρχικά στην Αίγυπτο και έφτασε και στην Ελλάδα από τα εισαγόμενα φοινικόδεντρα για καλλωπιστικούς σκοπούς κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες.


Το σκαθάρι μπαίνει σε τρύπες του φοινικόδεντρου και γεννά έως 300 αυγά, τα οποία σε 2 έως 5 μέρες εκκολάπτονται και βγαίνουν οι προνύμφες (κάμπιες), οι οποίες τρώνε το εσωτερικό του κορμού χωρίς εξωτερικά να φαίνεται τίποτα. Και μόνο όταν αρχίσει να σαπίζει το φοινικόδεντρο φαίνεται ότι έχει προσβληθεί από την ασθένεια.
«Οπου υπάρχει φοίνικας πλέον υπάρχει πρόβλημα. Εχουν προσβληθεί από το σκαθάρι», λέει ο εντομολόγος-ερευνητής στο Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικών Ερευνών κ. Πάνος Πετράκης. Οπως προσθέτει, ενώ αρχικά πρόβλημα υπήρχε στη Νότια Κρήτη τώρα προσβεβλημένοι είναι πολλοί φοίνικες σε όλο το νησί.
Ο ενδημικός φοίνικας πάντως υπάρχει και σε άλλες περιοχές όπως στην Αμοργό και την Ανάφη. Πρόβλημα από το Rhynchophorus ferrugineus παρατηρείται, όπως αναφέρει ο κ. Πετράκης, στην Κω και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων, στα Ιόνια Νησιά -κυρίως στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, αλλά και στην Αττική. Προσβεβλημένοι φοίνικες από το σκαθάρι έχουν εντοπιστεί ακόμη και στον Εθνικό Κήπο. Πέρυσι εξάλλου το πρόβλημα είχε απασχολήσει ιδιώτες και τοπικούς φορείς στην Εύβοια, την Αιτωλοακαρνανία, την Κηφισιά, τη Βουλιαγμένη, τον Ωρωπό.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: