Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Η χειμερινή κολύμβηση και τι πρέπει να προσέξετε

Αν σας καλέσει κάποιος φίλος που συνηθίζει να κόβει τη βασιλόπιτα στην παραλία με τους χειμερινούς κολυμβητές, να μην αρνηθείτε. Αν όμως σας προτείνει και να κολυμπήσετε, φροντίστε να το αποφύγετε, ιδιαίτερα αν δεν έχετε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο χειμερινό σπορ.Οι πρωταθλητές της κολύμβησης είναι ψηλοί, γεροδεμένοι και με λιγοστά κιλά. Οι χειμερινοί κολυμβητές, όμως, έχουν άλλον τύπο σώματος. Είναι συνήθως μικρόσωμοι, παχύσαρκοι και κολυμπούν όλο τον χρόνο. Το κολύμπι ασκεί αρμονικά όλο το σώμα. Οι μύες, οι αρθρώσεις αλλά και η ψυχή ξανανιώνουν.
Την Πρωτοχρονιά το νερό της θάλασσας στην Αττική κυμαίνεται γύρω στους 15 βαθμούς, θερμοκρασία στην οποία δύσκολα μπορεί να προσαρμοστεί ένα αγύμναστο ανθρώπινο σώμα, ιδιαίτερα αν το άτομο έχει περάσει τα 40 ή αν έχει προβλήματα καρδιάς. Ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί στους 37 βαθμούς. Το δέρμα της μασχάλης δείχνει 36,6, λόγω της απώλειας θερμότητας στην επιφάνεια του σώματος. Στο νερό η θερμότητα χάνεται δύο φορές γρηγορότερα. Το νερό της θάλασσας όμως, λόγω της πλήρους επαφής με το δέρμα, παίρνει τη ζεστασιά του σώματος ευκολότερα. Να γιατί ο παχύσαρκος κολυμβητής με τη «μόνωση» του λίπους γύρω στο σώμα του μπορεί να μείνει περισσότερες ώρες στο κρύο νερό.
Τα λιποκύτταρα κάτω από το δέρμα είναι το καλύτερο μονωτικό. Κυρίως όμως η συνήθεια που έχουν οι χειμερινοί κολυμβητές να κολυμπούν όλο τον χειμώνα είναι που τους χαρίζει την επίκτητη αντοχή να βρίσκονται για πολλές ώρες στη θάλασσα με θερμοκρασία γύρω στους 15 βαθμούς. Στην ίδια θάλασσα ένας ανεκπαίδευτος κολυμβητής υφίσταται το σοκ του ψύχους και χάνεται σε διάστημα 1-2 ωρών, όσο νέος και αν είναι.
Το κολύμπι σε κατάλληλη θερμοκρασία νερού ρυθμίζει την πίεση, μετριάζει τους πόνους στα οστά και δίνει ένα μοναδικό αίσθημα ευφορίας και υγείας. Ολα αυτά όμως όταν η θερμοκρασία του νερού δείχνει γύρω στους 30 βαθμούς. Σε διαφορετική περίπτωση το κολύμπι μετατρέπεται σε πραγματικό τεστ κοπώσεως για τη λειτουργία της καρδιάς, με τη χαμηλή θερμοκρασία του νερού να μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αρρυθμία ή υπερτασική κρίση.
Η χειμερινή κολύμβηση είναι χόμπι για μερικούς καλά προπονημένους. Δεν είναι για όλους.

Του Στέφανου Καραγιαννόπουλου, καθηγητή Παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: