Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Το φράγμα στο όριο

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται το τεχνητό φράγμα του Πηνειού στην Ηλεία. Οι αρμόδιοι, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και τις έγγραφες αναφορές των τοπικών υπηρεσιών και της νομαρχίας Ηλείας, αδιαφορούν προκλητικά, αψηφώντας την ασφαλή λειτουργία του, το μέλλον των περιουσιών και τις ζωές των χιλιάδων κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή της πεδινής Ηλείας.
Η κεντρική μεταλλική θυρίδα του φράγματος - που ρυθμίζει την εκτόνωση της πίεσης και τη ροή του νερού- δεν λειτουργεί τα 12 τελευταία χρόνια! Ετσι, το πλεονάζον νερό δεν μπορεί να διαφύγει. Η μία από τις δύο θυρίδες, που κατευθύνουν το νερό προς το αρδευτικό δίκτυο βρίσκεται κάτω από τον πύργο ελέγχου και δεν λειτουργεί, με συνέπεια όλο το βάρος να πέφτει στη μοναδική που βρίσκεται σε λειτουργία.
Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων (ΥΕΒ), Χρήστος Ποταμιάς, τρέμει στην ιδέα του ατυχήματος και επισημαίνει: «Η εικόνα του φράγματος του Πηνειού σήμερα είναι απαράδεκτη. Απαιτείται να γίνουν άμεσες επισκευές στις θύρες, οι οποίες σχετίζονται με την ασφαλή λειτουργία του φράγματος. Ενημερώσαμε τη νομαρχία Ηλείας, τους αρμόδιους της ΔΕΚΕ Πάτρας (Διεύθυνση Ελέγχου Κατασκευής Εργων) και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Δυστυχώς, η έλλειψη χρηματοδότησης δεν επέτρεψε τις επισκευές». Το πόσο θα κοστίσει η επισκευή, κανείς δεν το γνωρίζει, αφού δεν έχει γίνει μελέτη ώς τώρα. Ανέφερε ακόμα ότι η στάθμη του νερού σε διάστημα είκοσι ημερών ανέβηκε κατά 2 μ. και σε ύψος 83,5 μ. με όριο ασφαλείας τα 92 μ. Υπολογίζεται ότι εντός του φράγματος υπάρχουν πάνω από 360 εκατομμύρια κ.μ. νερού, τα οποία ασκούν τρομακτικές πιέσεις στις χαλασμένες θύρες...
Τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από πρόσκληση της νομαρχίας Ηλείας, έγινε αυτοψία στο φράγμα του Πηνειού από τους Ν. Κουντούρη και Σ. Ραυτόπουλο, υδραυλικό - μηχανικό και υδρογεωλόγο της ΔΕΗ, καθώς και τον καθηγητή Υδραυλικής και Αρδεύσεων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Καραντούνια. Ολοι διαπίστωσαν ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για ενδεχόμενες ζημίες και δυσλειτουργίες του φράγματος και κατόπιν αυτού δεν υπάρχει ουδεμία ανησυχία για τους κατάντη οικισμούς και για τους κατοίκους». Ωστόσο εκτίμησαν ότι:
- Το φράγμα έχει εγκαταλειφθεί τόσο από πλευράς ασφάλειας, παρακολούθησης και συντήρησης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΔΕΚΕ).
- Δεν λειτουργούν τα θυροφράγματα του υπερχειλιστή, κανένα όργανο του πύργου ελέγχου ούτε η θυρίδα εισαγωγής νερού στην υδροληψία.
- Η λειτουργία της υδροληψίας στο φυλάκιο, υπολειτουργεί πλημμελώς και εμπειροτεχνικά από τον φύλακα, με συνέπεια η εξερχόμενη παροχή να μην καταγράφεται αλλά και να μην προσδιορίζεται ακριβώς.

Του Μάκη Νοδάρου

ΠΗΓΗ: Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: